Najpopularniejsze kupony rabatowe i zniżki dla Jedzenie i napoje
Aby żyć trzeba jeść
Jedzenie to jedna z tych pierwotnych potrzeb, które trzeba zaspokajać w pierwszej kolejności. Hipokrates, ojciec współczesnej medycyny powiedział: “Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. On też miał powiedzieć „Jesteś tym, co jesz!” – słowa, które są aktualnie wykorzystywane przez wielu dietetyków. Substancje zawarte w pożywieniu sterują setka mechanizmów zachodzących w organizmie. Im bogatszy w witaminy i minerały pokarm, tym lepiej, bo poprawia wytrzymałość, odporność i nastrój. Centrum dowodzenia naszego organizmu jest mózg. Wszystkie substancje odżywcze uruchamiają produkcję enzymów, hormonów i neuroprzekaźników czyli wszystkich substancji potrzebnych do przesyłania sygnałów między neuronami. Bez nich praca naszego mózgu nie odbywałaby się prawidłowo, a bez niego sterowanie i kontrola nad całym organizmem byłaby niemożliwa.
Rzecz o jedzeniu
W toku ewolucji człowiek zmieniał sposoby odżywiania się. W starożytnej Grecji i Rzymie jedzenie spełniało w życiu codziennym szczególne znaczenie. Gościnność uważano za jedną z ważniejszych cnót, a mężczyźni chętnie chodzili na biesiady. Żywność była bardzo ważna, miała wymiar religijny ponieważ często składano w takiej postaci ofiary bogom. Grecy jedli przede wszystkim ryby oraz owoce morza. Mięso spożywano najczęściej podczas uczt religijnych lub specjalnych okazji, zaś do pożywienia spożywano wino. Natomiast Rzymskie stoły obstawione były afrykańskimi truflami, hiszpańskimi królikami oraz greckimi bażantami, co niewątpliwie związane było z wojnami, którym zawdzięczano potrawy i mody kulinarne z różnych stron świata. Posiłki spożywano przy stołach, a z biegiem czasu zaczęto używać sztućców, by zwiększyć wygodę i szybkość spożywania posiłków.
Wraz z nastaniem epoki średniowiecza nadeszły posiłki z dużą ilościom mięsa połączonego z mocnymi alkoholami. W średniowieczu cyklicznie występowały okresy okresów obfitości i głodu, dlatego istotne było gromadzenie zapasów. Epoka renesansu wprowadziła kuchnie prostą, jednak bardzo obfitą. Poszczególne warstwy społeczne bardzo różniły się w ilości i rodzaju spożywanego pokarmu. Chłopi na przykład spożywali duże ilości zboża, nabiału i drobiu. Plebs miejski jadł suszone dorsze i razowy chleb, a na dworach i zamkach stoły uginały się pod ciężarem produktów importowanych z zachodu bazujących na mięsie. Wtedy też rozwinęła się sztuka kulinarna i spisywano pierwsze przepisy przekazywane dotychczas z ust do ust. Głównym źródłem nowości kulinarnych były klasztory, goszczące wędrowców z różnych stron świata. XIX i XX wieku przyniósł nowe sprzęty i udoskonalenia w kuchni. Zrezygnowano ze zwyczaju stawiania wszystkich potraw na stół, podawano je w określonej kolejności, dzięki temu potrawy nie traciły swojej temperatury i smaku. Zmienił się także sposób picia alkoholu. Duże kielichy zastąpiono mniejszymi, adekwatnymi do rożnych rodzajów trunków.
W dzisiejszych czasach jedzenie pozostaje nadal niezmiernie ważnym elementem egzystowania każdego człowieka. Duża część budżetu domowego przeznaczana jest na jedzenie. Zmianie uległo jednak to co podajemy na stoły: dawniej były to ciężkostrawne, obfite posiłki a obecnie dążymy do dań lekkich, pozbawionych tłuszczu, które często są podparte różnorodnymi dietami i argumentami zdrowotnymi. Poza tym jest też wiele wygodnych osób, które zamiast gotować w domowym zaciszu wolą kupić przetworzone jedzenie, które będą mogli podgrzać w domu lub zamówić gotowe z dostawą do domu. Jest to jedna z przyczyn problemów z nadwagą u dorosłych, jak i u dzieci.
Oszczędzaj na jedzeniu
Dziś ludzie chcą jeść ekologiczne jedzenie. Najlepiej, by nie było pryskane pestycydami, a kury karmione naturalną paszą. W poszukiwaniu oszczędności klienci już nie patrzą jedynie na cenę, ale zwiększyła się ich świadomość i teraz porównują już produkty lepszej jakości między sobą. Dlatego nie wystarczy zaoferować najtańszy produkt na rynku. Musi on mieć sprawdzone pochodzenie, certyfikaty czy odpowiednią jakość. O ile wyprawa do sklepu po zakupy to weekendowy obowiązek, na który część ludzi poświęca pół dnia, to zakupy w internecie mogą być nie tylko alternatywą do oszczędzenia czasu, lecz także i pieniędzy. Wystarczy na stronie Mojekupony.pl przejrzeć aktualną ofertę sklepów takich jak: Frisco czy bdsklep.pl, gdzie w wirtualnym markecie można kupić wszystko, co potrzebne do domu, a jednocześnie oszczędzać na zakupach. Klienci szukający zaś jedzenia na wynos powinni zainteresować się ofertą PizzaPortal, gdzie można znaleźć propozycje restauracji, pizzerii czy barów szybkiej obsługi.